Stijve stramme spieren kunnen op veel manieren voorkomen, maar hoe ze ook worden veroorzaakt, het is altijd pijnlijk en geen pretje om er last van te hebben. Of je nu je nekpijn hebt gekregen tijdens het werken of een liesspier hebt verrekt met hockey. Het is belangrijk om te weten hoe je sneller kan herstellen van deze stramme of stijve spieren. De volgende keer dat je last van je spieren ervaart, wees dan voorbereid met deze vier behandelmethodes:

  1. Warmtetherapie

Hoewel je niet direct na een blessure of spierpijn warmte moet aanbrengen, kan het wel helpen de last te verlichten. Je kunt therapeutische warmte toepassen door bijvoorbeeld elektrisch warmte pads, een warm bad, hete dekens, of een warmte creme. De warmte die wordt afgegeven, zorgt ervoor dat de bloedstroom wordt bevorderd en hierdoor wordt het herstel sneller in gang gezet. Je kunt ook warmte en koude therapie afwisselen om de stramme spieren te verlichten.

  1. Compressie

Een andere manier om last van stijve spieren te verminderen, is door druk uit te oefenen op het gebied waar je last hebt. Je kunt een statisch of elastisch verband gebruiken om compressie toe te passen en extra hinder te voorkomen. Actieve compressie met een pompwerking, biedt extra voordelen doordat het helpt om overtollige vloeistof in het lichaam te verwijderen en de stroom van vers zuurstofrijk bloed te vergroten en dat is nodig voor het herstel van je spieren.

  1. Massage

Een sportmassage helpt om stijve en stramme spieren los te maken en verhoogt de doorbloeding om beschadigde weefsels te herstellen. Druk uitoefenen op het spierweefsel helpt ook om overtollige vloeibare afvalproducten te verwijderen uit het lichaam. Net als bij warmtetherapie moet je niet direct gemasseerd worden als je stijve spieren of een blessure hebt. Het getroffen gebied is dan waarschijnlijk nog te gevoelig voor een massage. Na ongeveer een week tijd kan het helpen om de pijn te verlichten en je soepeler te maken.

  1. Koude therapie

Wanneer je een spier belast, zijn de vezels in het spierweefsel beschadigd. Het resultaat kan stijfheid zijn. Je kunt dit tegengaan door het met kou te bestrijden. Het liefst zo snel mogelijk nadat de stijfheid is opgetreden. Pak een koelpack en blijf dit 20 tot 30 minuten op de getroffen spieren aanbrengen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *