Er zijn verschillende soorten sporten die je op de fiets kunt beoefenen. Zo kun je gaan wielrennen, mountainbiken, BMX’en, eenwieleren en daar binnen in nog veel meer variaties. Wielrennen is een van de bekendste sporten als het draait om fietsen. In de wielrenwereld worden diverse competities en wedstrijden gehouden. De grote wedstrijden worden ook uitgezonden op de televisie en zijn vaak dagenlang te volgen. Ook worden er binnen sportverenigingen natuurlijk wedstrijden gehouden of binnen een bepaalde regio. Deze wedstrijden worden vaak door de jeugd gedaan. Wedstrijden zoals de Tour de France en de Giro d’ Italia zijn voor de prof wielrenners. Deze wedstrijden zijn erg populair, er reizen zelf veel fans en wielrenfanaten mee naar Frankrijk of Italië om zo hun favoriete wielrenploeg aan te moedigen.

Een sport van jong tot oud

Met wielrennen kun je al erg vroeg beginnen. Je begint dan meestal binnen, je leert hoe je de fiets onder controle moet krijgen en hoe je op een wielrenfiets nou echt goed fietst. Je komt dan ook te weten hoe je makkelijk met je schoenen in de pedalen klinkt of er juist uit klikt om bijvoorbeeld af te stappen. Wanneer je jong bent durf je wat meer, zou je dus van de fiets vallen dan stap je er zo weer op. Ben je al wat ouder en begin je dan met wielrennen en je zou vallen is de stap groter om weer op de fiets te stappen. Stel je vader of moeder is ook dol op wielrennen, dan is het hartstikke leuk om op zondagmiddag samen te gaan fietsen. Zo breng je samen tijd door en hebben jullie het samen ook nog eens hartstikke gezellig. Je kunt je kind hier natuurlijk ook waarschuwen voor de gevaren op de weg, dat zijn belangrijke leermomenten.

De uitrusting van een wielrenner

Als wielrenner kun je erg hard fietsen. Wanner je dan in botsing komt of je valt, dan wil je natuurlijk wel goed beschermt zijn. Met de juiste wielerkleding kun je bijna geen blessures of blijvend letsel oplopen. Draag altijd een helm, deze bescherm je hoofd op de juiste wijze. Wanneer je een goede fietsbroek en fietsshirt draagt ventileert dit goed en heb je het niet te warm of te koud tijdens het fietsen. Het is belangrijk dat je lichaam goed op temperatuur is en ook blijft ventileren en dat doe je door de juiste fietskleding te dragen. Ook diverse arm- en beenbeschermers kunnen in sommige gevallen geen kwaad, bijvoorbeeld wanneer je weet dat je de bossen in gaat of naar plekken waar het druk is in het verkeer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *