Carnaval en vastenavond

In het zuiden viert iedereen het, maar weet iedereen ook waar het vandaan komt. Hoelang het bestaat en wat de originele strekking is waar stiekem niemand zich aan houdt? Op de laatste vraag kan ik al antwoord geven dat dit percentage heel klein is.

De oorsprong van Carnaval

Vergelijkbare feestrituelen werden al lang heel láng geleden gevierd voordat wij geboren waren. Sterker nog, in het oude Babylon, zelfs vroeger in Mesopotamië. De Egyptenaren, Grieken, Romeinen en Germanen deden er aan mee. Het feest draaide om het verkleden van jezelf, waarin er geen sociale ongelijkheid bestond, waar er voor korte duur chaos was en een regerend vorst die door het volk verkozen was. Allemaal leuk en aardig maar nu weten we nog niet waar carnaval vanaf komt. Hier zijn twee visies op:

Visie 1 – Heidens vruchtbaarheidsfeest: Sommige geschiedkundige denken dat het afstamt van de Romeinse en Griekse feesten ter ere van Bacchus en Dionysus. Waarbij koning winter weggedreven moest worden. Dit is nog allemaal vaag maar het volgende komt wel meer in de buurt: Tijdens deze vruchtbaarheidsfeesten was er spraken van wilde optochten waar onbeperkt drinken de norm was en in combinatie van gezang en seksuele uitspattingen. In de tijd van de middeleeuwen zou de kerk deze heidense vruchtbaarheidsfeesten hebben ‘gekerstend’ als het feest ‘Carnaval’ waardoor het later in het liturgische jaarkalender zou zijn opgenomen; aldus de historici.  

Versie 2 – Het overgangsritueel: De andere versie betreft een overgangsregeling naar het vasten toe. Om de drempel naar het veertig daagse vaste te verlagen werd Carnaval ingezet om de mens te laten ervaren hoe het voelde om de duivel, narren en eigenzinnige in de mens te regeren. De mens zou zich na die drie dagen zo ellendig en slecht voelen dat ze de veertig opkomende dagen makkelijker zouden vasten.

Het woord carnaval bestaan ook weer twee meningen over. Enerzijds kan het van het latijnse woord ‘carne vale’ af komen wat ‘vlees vaarwel’ betekend. Wat weer betrekking heeft op het overgangsritueel. Maar andere zeggen weer dat het komt van ‘carrus navalis’, een scheepskar die in de Vastenavond tijd door de straten heen werden getrokken. Waar feestgangers met carnavalskleding compleetverkleed op het schip staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *